ciencie

Oferujemy usługi z zakresu cięcia laserowego. Dysponujemy nowoczesnym sprzętem ...

czytaj więcej ...

przemys

Koncepcja firmy Rex-Pol to bezwzględny nacisk na jakość produkowanych urządzeń, bezpieczeństwo i kompetencję  ...

czytaj więcej ...

kontakt
© Rex-Pol Sp. z o.o.
41-508 Chorzów
ul. Wiejska 18
tel./fax (0048 32) 245 90 34
e-mail: rexpol@rexpol.pl

Komory dojrzewalniczo-klimatyzacyjne

Komora dojrzewalniczo-klimatyzacyjna została zaprojektowana z myślą o obróbce termicznej mięs i mięsnych produktów. Dzięki zastosowaniu w pełni programowalnej jednostki sterowniczej w komorze dojrzewalniczo-klimatyzacyjnej mogą być przeprowadzane wszystkie znane dziś produkcyjne procesy dojrzewania i suszenia wędlin.

Podstawowym zadaniem jednostki sterowniczej jest płynna regulacja parametrów procesu dojrzewania (temperatury, wilgotności względnej oraz czasu procesu). W sytuacji, gdy komora dojrzewalniczo-klimatyzacyjna wyposażona jest w dymogenerator, jednostka sterująca uruchomi go w zadanym czasie procesu produkcyjnego.

W pełni zautomatyzowana konstrukcja komory dojrzewalniczo-klimatyzacyjnej zapewnia równomierną cyrkulację klimatyzowanego powietrza w obrębie materiału znajdującego się wewnątrz komory. Osiągnięcie stałej jakości wyrobów gwarantuje także odpowiednie rozłożenie wyrobów wewnątrz urządzenia w szczególności na wózkach.

Komora dojrzewalniczo-klimatyzacyjna przeznaczona jest do prowadzenia procesów dojrzewania, suszenia, ciepłego i zimnego wędzenia oraz przechowywania wędlin, szynek, boczków, itp. Komora przystosowana jest do produkcji wędlin surowo-dojrzewających, salami oraz innych długotrwałych produktów (ryby, drób, sery).

Produkcyjne procesu dojrzewania prowadzi się w zakresie temperatur od 12° C do 30° C i wilgotności względnej powietrza od 60% do 95%. W zależności od rodzaju produktu przy pełnym nałożeniu standardowych wózków maksymalny ubytek wagi w ciągu 24 godzin nie przekracza 4%.

Pod komorę dojrzewalniczo-klimatyzacyjną mogą być zaadaptowane także istniejące pomieszczenia Klienta - komora „szyta na wymiar”.

System kanałów powietrznych wykonany jest w całości ze stali kwasoodpornej. Na system kanałów nawiewowych składają się dwa kanały nawiewu (lewy i prawy) natomiast w zależności od szerokości pomieszczenia system kanałów wyciągowych składa się z dwóch i więcej kanałów zasysania. Równomierny rozkład klimatyzowanego powietrza zapewniają regulowane klapy powietrza usytuowane w kanałach nawiewowych. Ustalenie wielkości puzonów powietrznych wmontowanych w kanały nawiewu dokonuje się w odniesieniu do wielkości komory lub objętości cyrkulującego powietrza. W zależności od wielkości strefy obróbki z zastosowaniem odpowiedniej kombinacji pracy klap powietrznych wykorzystuje się naprzemienne podawanie powietrza zapewniające prawidłową cyrkulację powietrza w całej objętości komory dojrzewalniczo-klimatyzacyjne.

Uniwersalny sterownik mikroprocesorowy komory dojrzewalniczo-klimatyzacyjnej pozwala na realizację wszystkich procesów stosowanych w technologii dojrzewania wędlin z pełną wizualizacją na ekranie panelu dotykowego.

Wysokie bezpieczeństwo procesów w komorze zapewniają:

  • sprawny i ekonomiczny system przepływu powietrza,
  • automatyka pracy pod reżimem wilgotności i temperatury zadanej,
  • kontrola wzrostu niepożądanej pleśni i przebarwień,
  • kontrola aktywności wody na powierzchni produktów,
  • mikroklimat pozwalający uzyskać na produkcie czystą i suchą powierzchnię, mającą wpływ na wygląd ogólny, strukturę i konsystencję wyrobu.

Dane techniczne

Poniższa tabela podaje przykładowe dane komór dojrzewalniczo-klimatyzacyjnych.

 

 
design by more4all www